Můj druhý návrh Okamurovi na řešení krize - Babišovi odborníci

12. 02. 2015 17:05:00
V dnešním ranním blogu Můj návrh Okamurovi na řešení krize v Úsvitu  jsem popisoval, proč by neměl Okamura brát už žádné nové členy do Úsvitu. A když už slíbil, že nové členy přijme, neměl by je prověřovat

jen málo účinnou dvouletou kandidátskou lhůtou, ale efektivněji. Popsal jsem, jak lze odfiltrovat kariéristy.

Nyní popíši slíbenou druhou metodu, jak se bránit, tentokrát nejen proti kariéristům, ale i proti možným provokatérům a tajným agentům jiných stran, kteří by měli za úkol Úsvit rozložit. Získat v něm demokraticky převahu a demokraticky Okamuru politicky popravit.

Spočívá v tom, že jsem domyslel do důsledku Babišovu tezi, že politiku mají dělat odborníci, a nikoliv politici - diletanti. Takže noví členové Úsvitu, které neodradí, že můj první filtr antikariérismu (viz ten můj ranní blog) jim zabrání dělat v Úsvitu partajní kariéru ve funkcích či získávat veřejné zakázky) by měli být vystaveni druhému filtru, a to filtru odbornosti.

Každý nový člen, který by prošel kandidátskou lhůtou, by dostal tvrdý test odbornosti. Týkal by se všech oblastí politiky. Zahraniční politiky, armády, justice a police, sociálních problémů, zdravotnictví, průmyslu, dopravy, zemědělství, financí, kultury, školství. A nový člen by pak mohl hlasovat jen o kauzách v těch oblastech, ve kterých prokáže jak vynikající znalosti, tak schopnosti řešit praktické problémy. Test by se po neúspěchu mohl opakovat jen například jednou za dva roky.

A to nejlepší nakonec - o personálních otázkách by v Úsvitu směli rozhodovat jen ti noví členové, kteří projdou testem ve všech jeho složkách.

Hlasujícími členy Úsvitu by se pak stali jen skuteční odborníci. Úsvit by na tom pak byl lépe, než naše nová vláda odborníků a makáčů. Ve vládě totiž smějí ministři hlasovat nejen o věcech, které se týkají jejich rezortu, ale i o věcech, jimž vůbec nerozumí. Sám Andrej Babiš se ostatně přiznal, že většině věcí nerozumí, ale má na to odborníky.

Oba dva moje filtry by možná neprošly schválením do stanov na Ministerstvu vnitra. Pochopitelně, protože zájem by nebyl na tom, aby do Úsvitu vstupovali nekariéristé a odborníci, ale ministerstvo by si přálo, aby Úsvit infiltrovaly nuly, kariéristé a neodborníci. Ale to by už nic nezměnilo na výsledku - Okamura by pak mohl vyhlásit stop stav v přijímání členů až do doby, než by na ministerstvu vnitra zmoudřeli. To by mohlo trvat dlouhá léta.

Ještě bych měl třetí filtr. Ale ten není vhodný na zveřejnění, protože by pak ztratil účinnost.

Dodatek z 19.8.2015: Tento text jsem psal v domnění, že Okamura má mezi těmi devíti členy Úsvitu svoje příznivce (včetně sebe sama) v nadpoloviční většině. Jak se ale posléze ukázalo, převahu měli pučisté. Takže prověřovali oni, a nikoliv Okamura. Není divu, že Okamura jejich filtrem neprošel. Byl zvážen a shledán lehkým.

Autor: František Pillmann | čtvrtek 12.2.2015 17:05 | karma článku: 10.01 | přečteno: 507x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.82 | Přečteno: 398 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.13 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 433 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1409

Jsem lékař, mj. jsem byl námořní lékař zaoceánské plavby. Další, ještě dobrodružnější kapitolou mého života bylo, když jsem byl poslanec a předseda sociálního výboru Federálního shromáždění. ****************************************************************** Můj e-mail a poznámka k diskusím: kdo mi chce poslat důležitý vzkaz, ať použije moji mailovou adresu "Pillmann(zavináč)post(tečka)cz". Diskusi sice neotevírám obvyklým způsobem, ale otvírám ji formou dodatků pod text blogu, protože nemám dost času na její nepřetržité sledování, abych mohl reagovat včas pokaždé, když by bylo třeba. A protože nemám možnost zablokovat v tradiční diskusi reklamu na produkty, které se mi příčí. Kdo má jiný názor, ať napíše polemiku na vlastní blog a pošle mi vzkaz na uvedený e-mail, abych mohl napsat protiargumenty. Komu to nestačí a trvá na tom, že jeho názor musí být zveřejněn u mého textu, nechť toto přání uvede v mailu. Slibuji, že jeho argumenty do třech dní zveřejním v dodatku mého blogu, i s jeho jménem a pak s mými protiargumenty. Musí ale splnit dvě podmínky: uvést své pravé, nikoliv smyšlené jméno (dodatek: upřesňuji - postačí, když se nebude vydávat za jinou osobu, takže zveřejním i názor anonyma), a být věcný. (Že musí dodržovat zákony ČR se rozumí samo sebou, ale chcete-li, je to moje třetí podmínka.) Případně (ale za stejných podmínek) mohu jeho názor uvést na začátek svého nového blogu. Dodatek: V opodstatněných případech prominu i splnění podmínky věcnosti, každopádně zveřejním věcnou část. Další podrobnosti viz můj blog "O blokování blogové diskuse" z 22.11.2014. ****************************************************************** Vzkazy: poslal jsem vzkaz těmto blogerům iDnes.cz, kteří v profilu nemají e-mail ani kontaktní formulář, ale asi nečtou vzkazy od blogerů pro blogery, protože neodpovídají. Snad si toho všimne někdo, kdo je zná a upozorní je: T. Vodvářka, P. Závladský, P. Nešpor, J. Herda, Igor Indruch, Andrej Ruščák. (Stav k 28.12.2014)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...